Weissensee 2018

200 km in 10:20u.

In de aanloop naar deze tocht heb ik een aantal rondjes geschaatst. Ook heb ik nog drie keer een flinke wandeling gemaakt naar de top van de Plentelitz op 1675 meter hoogte. En genoten van het prachtig weer.

Vrijdag 26 januari om 07:00u is de start van deze 200 km tocht. Na de start, met een temperatuur van 0 graden, lekker rustig het eerste rondje ( 12,5 km ) gereden in de schemer. Toen het licht werd ben ik wat sneller gaan schaatsen. De zon had zich de hele week laten zien, alleen deze ochtend was het redelijk bewolkt. Pas na 13:00u werd het zonniger.

De tocht ging over het kleine meer met ronden van 12,5 km lang. Het ijs en de temperatuur was goed. Bovendien was het was bijna windstil. De eerste ronden gingen in ca. 35 minuten. Na elke ronden ben ik gestopt om wat te eten en te drinken. Dat waren mooie rondetijd. Als ik zo door zou gaan, zou ik ruim voor 17:00u binnen zijn.

Na 13:00u kwam er wat wind opzetten. En na 14:00u werd het ijs ook nog eens erg slecht. Dit kwam doordat op het einde van het kleine meer de zon er erg lang op stond. Het werd zogenaamd “werkijs”. Dat is bros ijs waar je een paar centimeter doorheen zakt. Daardoor kan je geen snelheid maken. De laatste twee rondjes waren daardoor zeer traag. Daardoor ben ik na ruim 10 uur schaatsen gefinisht. Maar ondanks de tijd, ben ik voldaan en tevreden over deze tocht.