QCX+ 80 meter QRP CW kit

Deze kit is twee keer zo groot als de QCX en heeft het display en de bediening op het front. Dat is voor thuis gebruik makkelijker. De QCX die ik heb is eigenlijk meer voor gebruik in het veld. Verder zijn de specificaties hetzelfde. Ik heb de kit op 8 oktober 2020 besteld en hij kwam twee weken later binnen.

Al vrij snel begonnen aan de kit. Als eerste moest T1 gemaakt worden. Dat is voor 80 meter een hele klus. Je moet 68 windingen en dan nog eens 3 x 5 windingen op een erg kleine kern wikkelen. Je moet die 68 windingen dus over elkaar wikkelen. Want je hebt niet genoeg ruimte om de windingen naast elkaar te leggen.Op die manier gebruik je de helft van de kern. Daarna op de overgebleven ruimte 3 x 5 windingen wikkelen. Met wat blanke nagellak de eerste wikkelingen “vastgezet”, zodat die niet steeds wegschuiven. Uiteindelijk is het na een paar uur gelukt. Het moeilijkste zit erop.
Verder waren er geen moeilijke dingen. Na twee avondjes solderen was de kit klaar. Er kwam in eerste instantie maar 2,5 W uit met 12V. Door 4 wikkelingen van L3 af te halen komt er nu 3 W uit bij 12 V. Dat is precies volgens de specificatie van de handleiding. De eerste twee verbindingen zijn al gemaakt met DF70DARC en TM9VG. Dus het werkt.

Hier staat het logboek met alle verbindingen die ik heb gemaakt met de QCX+ en de QCX.