QXC 40 meter QRP CW kit

In april een aantal tweedehands kitjes overgenomen van een mede radio-amateur. Een WSPR-kit, een QCX en een Howes QRP kit.

Afgelopen weekend ben ik begonnen met de QCX. Mijn kit heeft het nummer 1803. De kit was oorspronkelijk bestemd voor 30 meter. Maar een 30 meter QCX had ik al, dus ik heb voor de 40 meter versie gekozen. Na een paar avondjes solderen is de kit klaar. Er komt meteen 4 W uit bij een 12 V spanning. Dus niks meer aan de spoelen doen. Een tijdje terug had ik al een behuizing besteld bij Bamatech. Mooi op tijd, want ze worden niet meer gemaakt. Alles netjes in elkaar gezet. Het wachten is op een veldtest met een PAFF.

Een aantal aandachtspunten:

  • R47 moet volgens de stuklijst en het schema 100K moeten zijn, maar er is 10K geleverd. Deze trimmer dient om de lichtsterkte van het LCD scherm in te stellen. Toch maar de 10K trimmer gemonteerd. Na alles gemonteerd te hebben blijkt het geen probleem te zijn. De lichtsterkte is prima in te stellen.
  • Bij deze kit was nog een foutje gemaakt met de geleverde multi-turn trimmers. R24 had 50K moeten zijn, maar er was helaas een 20K geleverd. Een bekende fout die op te lossen is door toch de 20K i.p.v. de 50K trimmer te monteren. En daarna de weerstanden R21 en R49 om te wisselen. Met deze oplossing is kit gewoon af te regelen.
  • De 50K multi-turn trimmer R17 en de 500 multi-turn trimmer R27 waren wel goed geleverd.
  • Het display gaf ongeveer 100 Hz te hoog aan. In menu 8.5 heb ik de frequentie ingesteld op 27.003,500 zodat er op het display de juiste waarde verschijnt.