PRX80s ARDF 80m

Wat is ARDF?

Een vossenjacht (ook radio-vossenjachtamateur-radiopeilen en ARDF naar de Engelse uitdrukking amateur radio direction finding) is een behendigheidsspel waarbij het de bedoeling is om vijf sterke zenders uit te peilen door middel van een radio-ontvanger voorzien van een richtantenne, een landkaart en een kompas. Ze zenden in een cyclus van vijf minuten steeds om de beurt één minuut uit. De vossenjacht heeft een maximale loopafstand van zo’n 4 − 9 km. En vindt buiten plaats, over het algemeen in de bossen. Er zijn diversen ontvangers te koop. Maar mijn oog viel op de kit van DF7XU, Dieter. Een complete en veel gebruikte ontvanger.

In juni 2020 heb ik deze kit besteld bij DF7XU, Dieter. Inclusief verzendkosten is deze kit €120,00. De kit is helemaal compleet, zowel het kastje als de print en alle onderdelen. Alleen een 9V batterij en een koptelefoon is nog nodig. Vanwege Corona zijn er deze zomer helaas geen vossenjachten georganiseerd. Dus ik had geen haast om de kit te bouwen.
In oktober ben ik er uiteindelijk aan begonnen. Na een avondje solderen was de ontvanger klaar. Nu nog wachten tot er weer vossenjachten worden georganiseerd.

In dit document van Jan Hoek is te lezen wat ARDF inhoudt.