Randonneur

Een randonneur is iemand die fietstochten maakt die aan een viertal eigenschappen voldoen.

Lange afstand: De brevetten die georganiseerd worden hebben meestal een lengte van 200 km, 300 km, 400 km, 600 km, 1000 km en 1200 km.
Geen ondersteuning: Een kop koffie en een versnapering wordt er bij de start meestal wel aangeboden. Voor het overige ben je aangewezen op jezelf, dit houdt in dat je onderweg je eigen eten verzorgt. Dat je voorbereidt bent op eventuele reparaties aan je fiets. Je de goede kleding bij je hebt voor de te verwachte eersomstandigheden.
Geen wedstrijd: De enige beloning die je na het volbrengen van een brevet krijgt is de homologatie. Je fietst een “wedstrijd” tegen jezelf, maar waarschijnlijk ben je sneller als je samenwerkt met je mede fietsers om samen het brevet te volbrengen. Maar… een klein wedstrijdje, om over op te scheppen is natuurlijk ook wel leuk. Een belangrijk onderdeel van de randonneur-etiquette is om een collega randonneur te helpen zodat iedereen het brevet kan volbrengen binnen de gestelde regels.
Vastgestelde tijd: De tijdslimiet voor brevetten is niet al te streng. De gemiddelde snelheid ligt op ongeveer 13 km/h. Dit schijnt een lage snelheid te zijn, maar vergis je niet, niet alleen de fietstijd wordt geteld, ook rustpauzes, eten, tijd die je bij een controle bent, reparaties enz. hebben invloed op deze gemiddelde snelheid. Het plannen van de tijd die ter beschikking staat is belangrijk.