H0 Modelbaan.

Oktober 2021.

Ik heb deze maand met een Arduino Mega, LCD-scherm, keyboard en een motorcontrolboard een loc-controller gemaakt. Hiermee kan je meerdere loc’s onafhankelijk bedienen die een ingebouwde DCC decoder hebben. De loc die je op het filmpje ziet rijden is voorzien van zo’n decoder. Het is loc 1 en adres 3. Je kan met deze loc-controller de snelheid, rijrichting, optrek en remvertraging en lichten regelen. Je zou eventueel ook nog geluiden kunnen regelen, als de loc daarmee is uitgevoerd. De opbouw is nog in experimentele fase, maar zal t.z.t. netjes worden ingebouwd. Ik heb zelf de layout op het LCD-scherm anders geprogrammeerd.
Op deze link kan je zien wat er allemaal bij komt kijken om te starten met een Arduino en DCC++

Januari 2021.

Vanwege een verhuizing ben ik weer opnieuw begonnen aan de opbouw van de H0 modelbaan. Ik heb nu een basis gebouwd van ca. 7 bij 2,5 meter. De rails liggen er tijdelijk op en zijn nog niet vastgezet.

Juni 2020.

Via Catawiki heb ik deze maand nog een extra loc gekocht. De Roco H0 – 4146A – Elektrische locomotief – BR 103 – DB. En Roco H0 – 45049/45519 – Passagierswagen – 2 ‘Nahverkehr’ rijtuigen 2e klas – DB.


April 2020.

Uit een nalatenschap heb ik begin 2020 een grote hoeveelheid materiaal gekregen om een H0 modelbaan te kunnen bouwen. Het bestaat uit 2 loc’s en een stuk of 10 wagons. Verder dozen vol met bomen, gebouwen, bouwpakketten, poppetjes, verkeersborden, verf, rails, trafo, div huisjes en noem maar op. Genoeg om een begin te maken met de bouw van een H0 modelbaan.

Op mijn oude adres had ik een N-baan. Die is de helft kleiner dan de H0 modelbaan van Hans. Die spullen heb ik (helaas) een aantal jaren voor de verhuizing verkocht. Maar het blijft altijd kriebelen. Als ik bij Hans was, vroeg ik altijd of ik even naar boven mocht om te kijken naar zijn baan. Elke keer zei hij dan;” de tuinman moet nog steeds langskomen.” 
Met dit materiaal heb ik een mooie start voor een nieuwe baan. De bedoeling is om op termijn een leuke baan te bouwen zodat het materiaal toch nog blijft rijden in de familie. Ik zal er met respect mee omgaan.