30MDG.

30MDG

In het DIG-PA bulletin nummer 52 viel mijn oog op bladzijde 42. Daar stond de volgende tekst:”30 Meter Digital Group. Behalve voor de CW liefhebbers is de 30 meter band (10 Mhz) ook prima te gebruiken in digi-mode. Speciaal voor de gebruikers van deze modes op 30 meter is er de 30MDG, met inmiddels meer dan 3000 leden. Contesten zijn op 30 meter niet toegestaan, dus daar houdt de 30MDG zich niet mee bezig. Wel heeft men een uitgebreid awardprogramma. Hiervoor is speciale software ontwikkeld waarmee je eenvoudig de awards kunt aanvragen.”

Leuk, dacht ik. Daar ga ik eens van de week op “Googlen”. De site ( www.30mdg.net ) was erg snel gevonden natuurlijk.

Stap 1 is het aanmelden als lid. Dat gaat via de website en je vult alle gegevens in. Je krijgt dan al snel een Email met daarin de bevestiging als lid met tevens je uniek 30MDG nummer.

Stap 2 is het installeren van het programma U30 Award Checker. Het programma staat op de website en kan je gratis downloaden. Alleen voor Windows geschikt, voor de Apple of Linux gebruikers is er helaas geen alternatief. Installeren is erg simpel.

In dit programma geef je al je gegevens op, zoals naam, call, email, en dergelijke. Ook geef je aan waar je ADIF file staat. ADIF staat voor Amateur Data Interchange Format. Dit formaat wordt gebruikt om op een universele manier logboeken van radioamateurs onderling te kunnen uitwisselen. Via programma’s of via internet zoals LOTW e.d. Als dit vervolgens allemaal is ingevuld, kan je beginnen. U30 Award Checker houdt vanaf nu precies bij welke verbindingen er geldig zijn. En tevens heb je een mooi overzicht van hoeveel punten je hebt voor welk award.

Stel je hebt bv. 10 verschillende EU-landen gewerkt dan kan je in dit programma naar het 30MDG-10EU award gaan en zie je een icoontje “oplichten” dat dit award kan worden aangevraagd. Vervolgens klik je hierop en wordt je aanvraag verzonden naar de desbetreffende awardmanager. Van deze actie krijg je een bevestiging per Email dat je aanvraag is ontvangen. Dan is het even ( meestal 1 a 2 dagen ) afwachten op de Email van de desbetreffende awardmanager. Hierin staat vervolgens een link waar je het award kan downloaden. Dit award heeft een uniek nummer en staat op naam en call. Dit zijn pdf file’s met een vrij hoge resolutie. De grote van zo’n award is 500 a 1000 kB. Ik heb ze zelf ( nog ) niet geprint, maar ik denk dat ze er goed uitzien. Je zou ze ook nog kunnen laten afdrukken via de diverse online foto winkels. Dat wordt tegenwoordig ook steeds goedkoper.

Nou zullen een aantal “oude rotten” zeggen, moet dat nou allemaal weer met een computer en via internet ? Het leuke is nou net dat door deze opzet het geheel gratis is. Bovendien kan je op een vrij makkelijke manier deze awards aanvragen. Geen gedoe met lijsten die ondertekend moeten worden door 2 medeamateurs, postzegels, IRC’s, green stamps en noem maar op. De aanvraag en het overzicht is ontzettend laagdrempelig. Echter het in aanmerking komen voor de awards is uiteraard niet zo simpel. In het begin gaat het natuurlijk snel, maar dat blijft helaas of gelukkig niet zo.

Er zijn verschillende awards, zoals digi awards, CW awards en zogenaamde gecombineerde awards. Zo heb je bv het Triple Crown Award. Hiervoor werk je elk land in CW, PSK en RTTY. Voor het basis award heb je 50 landen nodig. Niet gemakkelijk, denk ik zo. Want elk land moet je in CW, RTTY en PSK werken.

Een heel makkelijk award is bv 10 landen werken in EU. Dat was dus ook mijn eerste award.

Op 21 juni 2010 heb ik me aangemeld en kreeg het nummer 3789. Vanaf toen ben ik begonnen op 30 meter met deze leuke tak van de hobby. Tot die dag was ik alleen maar met CW bezig. Veel DX-en en later contesten omdat het DX-en op een gegeven moment niet meer zo makkelijk ging. In een postzegeltuin kan je niet veel groot antennen werk ophangen. Met die contesten in het weekend kan je veel en soms leuke stations werken.

Maar je bent en blijft altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging. En dat is 30MDG geworden. Alle awards gelden vanaf 1-1-2007. Helaas had ik na die datum geen 30 meter verbindingen gemaakt. Jammer ( of gelukkig ) want daardoor moest ik helemaal vanaf nul beginnen. Ik ben lekker begonnen met PSK31. Omdat ik nog nooit digitaal op HF was uitgekomen, moest ik wel even het eenene ander uitzoeken. Maar na een paar weken was alles up to date en ging het steeds makkelijker.

De setup is een K3 van Elecraft en de antenne is een UFB-13, het vermogen is over het algemeen 5 W. De software die ik gebruik is MixW 2.19. Je kan dit programma voor een aantal weken proberen. Na die tijd duurt het ongeveer 10 seconde om van mode te wisselen. Dat word na een tijdje erg vervelend. Dus dit programma heb ik geregistreerd voor € 46,50 in Duitsland. Ham Radio Deluxe heb ik ook geprobeerd, maar vond het te lastig. Daar zit volgens mijn mening te veel in wat ik toch niet gebruik.

Het programma MixW logt alle verbindingen en je kan ze als ADIF exporteren zodat U30 Award Checker ze netjes kan lezen. Omdat ik helemaal vanaf nul ben begonnen heb ik geen verbindingen moet overzetten naar ADIF. Voor mensen die dat wel hebben dienen dus de verbindingen vanaf 1-1-2007 om te zetten naar ADIF.

Op dit moment ( 7/2017 ) heb ik zo’n 11000 verbindingen gemaakt en heb 65 awards.

Ik heb op www.tonnieraemakers.nl/30MDG een blog staan waarin alles staat. Hier staan alle awards op en ook een filmpje van de mode Hellschreiber. Ook erg leuk voor degene die dat nooit gezien hebben. Op de site van 30MDG staat alles uitgebreid beschreven, maar mocht je nog vragen hebben dan kan je me eventueel Emailen. Ik hoop dat ik door dit schrijven je interesse heb gewekt voor deze erg leuke en verslavende tak van de hobby.